Epebetegek étrendje

A máj által termelt epe fontos szerepet játszik a zsíremésztésben. Az epe az epehólyagban gyűlik, majd onnan jut a vékonybélbe. Ha a kiürülés akadályozott, akkor az epe besűrűsödik, megnő az epekő kialakulásának veszélye. Ezzel együtt vagy emellett gyulladás is kialakulhat. Elsősorban emésztőrendszeri tünetek jelentkeznek: puffadás, teltségérzet, nyomás¬érzékenység, tompa fájdalom, gyakori a székrekedés is. A betegség nőknél gyakoribb, mint férfiaknál. Hajlamosító tényező: elhízás, cukorbetegség, köszvény.

A diéta segítségével nemcsak enyhíteni lehet a panaszokat és a tüneteket, hanem meg lehet előzni a rosszulléteket, görcsrohamokat. A diétát alapvetően meghatározza, hogy a betegség görcsökkel járó vagy nyugalmi szakaszában van-e. Fontos kiemelni, hogy az epebetegek étrendje mindig egyénre szabott, ezt nagyban befolyásolja a beteg egyéni tűrőképessége. Személyes tanácsadáshoz mindig forduljon szakemberhez.

 

Az étrend célja:

• A megfelelő tápláltsági állapot helyreállítása

• A tünetek és a fájdalom csökkentése

• Az epekőképződés megelőzése

 

A görcsös állapotot kiválthatják:

• Zsíros ételek, tojás, friss kenyér, kelt tészták fogyasztása

• Különböző illóolajok (hagymafélék, fűszerek)

 

Az étrend lényege a görcsös szakaszban:

• A diéta zsírszegény, durvarost mentes, fűszerszegény.

• Normál fehérjetartalmú, és mivel a betegek általában elhízottak

 energiaszegény.

• Görcsös szakaszban ajánlott koplaltatni a beteget, azonban a

 folyadékot pótolni kell

• A zsiradék az egyik kiváltója lehet a gyulladásnak, ezért a diéta

 szigorúan zsír¬szegény. A beteg étrendjének maximálisan 0,3-0,8 g

 zsiradékot szabad tartalmaznia testsúly-kilogrammonként. A túlzott

 zsírszegénység is ártalmas lehet, mert epepangás következhet be.

 A zsiradék minősége fontos, nagyobb arányban a növényi eredetű

 zsiradék javasolt. Mindenképpen fontos a zsírszegény

 konyhatechnológia használata (teflonedény, sütőzacskó, római tál

 stb.)

• Az étrend szénhidráttartalma mindig a tápláltsági állapottól függ.

 Általában a betegek elhízottak ilyenkor az egyszerű cukrokat ki kell

 hagyni az étrendből, helyette mester¬séges édesítőszerek

 használhatók. A vízben oldódó élelmi rostok fogyasztása ajánlott

 (legtöbbet az almában, a birsalmában, a sütőtökben, a sárgarépában

 találunk), mivel azok csökkentik az epekőképződését. A görcsök

 megszűntével jobbára szénhidrát¬tartalmú ételekkel bővíthető az

 étrend: nyáklevesek, főtt rizs, vízben főtt dara, vizes burgonyapüré,

 burgonyahab, burgonyával sűrített főzelékek (sárgarépa, tök).

Bővebb információ: +36 30 377-2409 vagy czuczai.gabriella@gmail.com