Időskorúak étrendje

Őszülő Világ

 

A népesség idősödése világszerte megfigyelhető folyamat. 1950-ben a Föld lakóinak csak 8 százaléka volt 60 évnél idősebb, 2000-re ez az arány elérte a 10 százalékot. Magyarországon mára minden ötödik ember betöltötte 60. életévét, ez számszerűen 2 millió lakost jelent. Az ENSZ előrejelzése szerint a 21. század derekára az emberiség több mint egyötöde, Európa lakóinak 36-37 százaléka 60 évesnél idősebb lesz.

 

A WHO a következőképpen osztja szakaszokra az idősebb kort:

• 50–60 év: áthajlás kora

• 60–75 év: idősödés kora

• 75–90 év: időskor

• 90 év felett: aggkor

• 100 év felett: matuzsálemi kor

 

Időskori sajátosságok

A szervezet leggyakoribb időskori változásai:  

• az izmok tömege és ereje 30 százalékkal csökken;

• az idegrostok ingerületvezetése 15-25 százalékkal lassul;

• az agy tömege mintegy 300 grammal lesz kevesebb;

• a nyelv fiatalkori 240-250 ízlelőbimbójából mindössze 40-50 marad

 meg (a sós nem olyan sós már, és az édes sem a régi – az

 idősebbek intenzívebben fűszerezik ételeiket);

• a látás és a hallás 70-80 százalékban érintett;

• számos fog elvesztésével számolhatunk

 (az ételeket esetleg pépesíteni kell);

• a szaglás is romlik

 (szintén az ételek aromájának élvezetében jelent hátrányt);

• továbbá csökken a szomjúság érzékelése is.

 

Az energiaszükséglet változása

 

A szervezet energiaigénye 30 és 80 éves kor között csaknem egyharmadával lesz kevesebb. Ennek döntő oka az alapanyagcsere (a szervezet életfunkcióinak fenntartásához szükséges minimális energia) lassulása és a fizikai aktivitás mérséklődése. A fizikai aktivitás csökkenésének hátterében leggyakrabban csont- és ízületi betegségek, szív- és érrendszeri problémák és más idült betegségek állnak. Az aktív életforma megőrzése az étvágyra, anyagcserére is jótékonyan hat, ugyanakkor az előbb felsorolt betegségek megelőzése szempontjából is hasznos lehet.

Bővebb információ: +36 30 377-2409 vagy czuczai.gabriella@gmail.com