Koleszterinszegény étrend

 

A vérben a két legfontosabb zsírnemű vegyület a koleszterin és a triglicerid. A zsírok hozzátapadnak bizonyos fehérjékhez, és így képesek haladni a véráramban. Ezeket az összekapcsolódott zsírokat és fehérjéket lipoproteinnek nevezzük. A lipoproteinnek három típusát különít jük el, ezek különböző célt szolgálnak, attól függően, hogy milyen az összetételük (koleszterinből, trigliceridből vagy fehérjéből tartalmaznak többet). A szervezet szabályozza mennyiségüket, gond akkor van, ha túlzott mennyiségben fogyasztunk zsira¬dékot vagy a szabályozó mechanizmus valamilyen okból kifolyólag sérül.

 

LDL (Iow density lipoprotein), alacsony sűrűségű lipoprotein. Ezt nevezik ártó li po¬proteinnek. Ebben az esetben túlnyomórészt koleszterin kapcsolódik a fehérjékhez. Ha túlzott mennyiségben van jelen, a koleszterin lerakódhat az erek falára és érelmeszesedét okozhat. A koleszterin egy zsírszerű anyag, amelyet a szervezet saját maga is elő tud állítani. A vér¬ben lévő mennyiség függ attól, hogy mennyi termelődik a szervezetben, és mennyit viszünk még be a táplálkozással. Nem mondhatjuk, hogy a koleszterin káros, mert kis mennyiségben a szervezetnek szükség van rá, mint minden sejt építőkövére valamint az epesavak, hor¬monok és 0- vitamin képzésében is részt vesz. Ha azonban, túlzott mennyiségben van jelen a vérben, szerepet játszik a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásában.  

 

HDL (high density lipoprotein), nagy sűrűségű lipoprotein. Ez az úgynevezett védő lipoprotein, mely megakadályozza a koleszterin lerakódását az érfal belső felületén, valamint képes a már lerakodott koleszterint felvenni és kiüríteni a szervezetből. Ezt a védőhatást csökkenti a dohányzás, elhízás, mozgásszegény életmód.  

 

VLDL (very low density lipoprotein), nagyon kis sűrűségű lipoprotein. Nagy mennyiségben tartalmaznak trigliceridet. A trigliceridek, "klasszikus" zsírok, melyek mennyisége meg¬emelkedik, ha túl sok szénhidrátot vagy alkoholt fogyasztunk.  

 

Diéta alkalmazására akkor van szükség, ha az ártó és a védő lipoproteinek (LDL és HDL) értékaránya megváltozik és/vagy emelkedett triglicerid szintet igazolnak. Ajánlatos minden felnőtt vérzsírszintjét 2 évenként ellenőrizni, mivel csak vérvizsgálat deríthet fényt a kóros értékekre. A vérzsírok ellenőrzése kapcsán nem elég az összes mennyiséget meghatározni, de tudni kell, hogy melyik zsiradék, melyik lipoprotein emelkedett, mert a további kezelést és a diétát, csak e kettő pontos ismeretében lehet meghatározni. 

 

A helyes táplálkozással nagymértékben csökkenhet az erekben a lerakódás, illetve lassítható az érelmeszesedés folyamata.

 

A vér koleszterin szintjét meghatározó tényezők:

• örökletes tulajdonságok

• kor (előrehaladtával magasabb)

• nem (férfiaknál magasabb)

• egészségi állapot (máj-, pajzsmirigy- vese vagy cukorbetegség növeli

 a vérben a koleszterintartalmat)

• táplálkozás

 (sok állati zsiradék bevitele növeli a koleszterin tartalmat)

Bővebb információ: +36 30 377-2409 vagy czuczai.gabriella@gmail.com