Köszvénydiétások étrendje

 

A köszvény kizárólag az emberre jellemző betegség, a purin (húgysav) anyagcsere öröklődő zavara, melynek következtében húgysav szaporodik fel a vérben, értéke  417 umol/l feletti lesz. A húgysav a szervezetben lévő, és a kívülről bekerült purin bázisok lebontásával képződik, majd a vizelettel ürül ki. A szervezeten belüli lebontáshoz nem férhetünk hozzá, ezért csak a kívülről bevitt purin tartalmú anyagokat tudjuk csökkenteni. Nátriumsó alakjában lerakódik a szövetekben, elsősorban az ízületekben és rohamokban megjelenő, vagy tartós izületi gyulladást okoz. Tartósan magas húgysavszint következményképpen vesekő képződhet. A köszvény férfiaknál lényegesen gyakoribb, mint nőknél.

 

Kiváltó tényezők:  

elhízás, bő táplálkozás, főleg nagy mennyiségű hús fogyasztása, szeszes ital, erős fizikai-, pszichés megterhelés.

 

Az étrend célja:  

a purin anyagcserezavar befolyásolása, a magas szérum húgysavszint csökkentése a szervezetben, mely az étrenddel jelentősen befolyásolható.

 

Az étrend lényege:

• Purin szegénység, napi 200 mg alatti értékek. (hagyományos

 táplálkozás esetén ez 600-1000 mg)

• Energia-, és zsírszegénység, de az éhezés tilos!

• napi 5-6 kis étkezés beiktatása, egyszerre kis mennyiségű étel

 elfogyasztása.

• Minimum napi 2 liter folyadék elfogyasztása, és a gyengén alkalikus

 hatású gyógyvizekkel végzett ivókúra (pl.: Ferenc József ásványvíz,

 Hunyadi ásványvíz, Harmatvíz).

• A szervezet tehermentesítése céljából beiktatható az étrendbe egy

 egy gyümölcs-, zöldség nap.

• Az étrend purin tartamán túl ügyelni kell arra, hogy a diéta só- és

 fűszerszegény legyen.

• Túlsúlyos betegnél nagyon fontos az elfogyasztott ételek

 energiatartalma megfelelő legyen.

• A gyors fogyókúra azonban ellenjavallt.

• Koplalni tilos, mert gátolódik a húgysav kiválasztódás.

• Heti rendszeres sport, ha lehet, akkor ez az úszás legyen.

 

Köszvényes rohamot válthat ki:  

• egyszeri nagy mennyiségű alkohol,

• zsíros ételek,

• erős fűszerek elfogyasztása, ezért ezeket mellőzni kell.

Bővebb információ: +36 30 377-2409 vagy czuczai.gabriella@gmail.com