Lisztérzékenyek étrendje

Gluténmentes étrend

 

A lisztérzékenység betegségben az elfogyasztott gluténtartalmú ételek és élelmiszerek hatására a vékonybél sejtjei károsodnak, a bélbolyhok lelapulnak.

 

A vékonybél nyálkahártyáján boholy-sorvadás alakul ki, az emésztés és a felszívódás elégtelenné válik és megjelennek a klinikai tünetek valamint a laboratóriumi eltérések. A tünetek a lisztes étel elfogyasztása után 3-6 hónappal jelentkeznek. Bármely életkorban diagnosztizálható!

 

Tünetei sokfélék lehetnek:

• hasmenés (ritkán székrekedés)

• pókhas (gázképződés, a hasfali izomzat petyhüdt)

• fejlődésben való visszamaradás

• étvágytalanság, hányás

• pszichés tünetek (depresszió, kedvtelenség)

• vérszegénység (Fe és a B12 vitamin felszívódásának zavara miatt)

• vérzékenység (K-vitamin felszívódásának zavara miatt)

• csontritkulás (Ca felszívódásának zavara miatt)

• alacsony vérnyomás és testhőmérséklet

• fertőzésekkel szembeni ellenállás csökken

 

Terápia:

DIÉTA! Megfelelő diétával a nyálkahártya károsodás és a tünetek is megszűnnek. A lisztérzékenységben szenvedő beteg gyakorlatilag normál, gluténmentes étrendet fogyaszthat, amelyet egész életén át folytatnia kell.

 

Az étrend alapelvei:

A kórokként számon tartott glutén kiiktatása az étrendből. A búza, zab, árpa, rozs ill. az ezeket akár nyomokban is tartalmazó ételek, élelmiszerek kihagyása. A diétát szigorúan egész életen át be kell tartani, mert ellenkező esetben a tünetek ismét jelentkeznek. A helyesen betartott diéta nem okozza egyetlen tápanyag hiányát sem.

 

Az étrend célja:

• a klinikai tünetek megszüntetése

• a felszívó funkció javítása

• a nyálkahártya bolyhok regenerációjának elősegítése

 

Az étrend lényege:

• A nem fogyasztható gabonák helyettesítése más növényi

  alapanyagokkal (kukorica, rizs, sárgaborsó és szójaliszt ill.

  kukorica-, és burgonyakeményítő)

 

• Gluténmentes az az élelmiszer, amelynek előállítása, raktározása

  és árusítása során biztosították, hogy a búzát, árpát, rozsot vagy

  ezekből származó bármely élelmiszer alapanyagot (pl. keményítő)

  még nyomokban sem tartalmaz.

 

Felhívjuk a szülők és a felnőtt lisztérzékeny betegek figyelmét,  hogy mindig figyelmesen olvassák el a vásárolt készételek, illetve  felhasznált alapanyagok összetételét. A gluténmentesség jelölése a következőképpen jelenhet meg az élelmiszerek címkéin:

 

• Gluténmentes

• Gliadinmentes

• Lisztérzékenyek és cöliákiások is fogyaszthatják

• Áthúzott búzakalász

Jól használható a Magyar Táplálékallergia és Intolerancia Adatbank

gondozásában, minden évben megjelenő kiadvány, amiben a gyártók által garantált, gluténmentes élelmiszerek kerülnek felsorolásra. Évente kerül megújításra, csak az aktuális évi használható biztonsággal.

 

Magyar Táplálékallergia és Intolerancia Adatbank

1088 Budapest

Szentkirályi u. 14. Tel: 486-4826

A nyersanyag válogatás a glutén tartalom alapján történik.

 

• Gabonamagvak, őrlemények és kenyerek

  Ma már készen kaphatók gluténmentes kenyerek (Gliadinmentes

  kenyér, Gliadinmentes kukoricás kenyér, Barbara gluténmentes

  kenyér, Loprofin szeletelt kenyér), de lehetőség nyílik az otthoni

  kenyér és süteménykészítésre a különböző glutént nem tartalmazó

  kenyérporokkal (Loprofin kenyérpor, Emese kukoricás kenyérpor,

  Barbara gluténmentes kenyérpor) és süteményporokkal (Barbara

  gluténmentes süteménypor). A választék bővítését szolgálják az

  extrudált kenyérfélék (Gluténmentes Abonett extrudált kenyér) és

  gabonapelyhek (Gluténmentes natúr kukoricapehely). Ezeket

  pontosan az OÉTI hivatalos listáján találja meg.

 

• Tészták, sütemények, kekszek

  Csak a gluténmentes listán szereplő készítmények ill. a házilag

  gluténmentes alapanyagokból előállított termékek fogyaszthatók. A

  száraztészták esetében találhat spagettit, spirál tésztát, és

  levesbetétként felhasználható is. Csak a listákon szereplő

  készítmények fogyaszthatók. A sütemények és a kekszek közül

  csak a garantáltan gluténmenteset használja. A Nyugat-Pest

  megyei Sütőipari vállalat (Kukoricalisztes édes teasütemény), a

  Mátészalkai Sütőipari Vállalat (Gluténmentes keksz) és a „Diéta”

  Diétás Süteményeket Készítő Gmk. (pl: Barbara gluténmentes

  perec), valamint listán szereplő készítmények fogyaszthatók.

 

• Húsok, húsipari termékek

  Hal, baromfi, sovány sertés, marha, nyúl, vad párolva, főzve, sütve,

  fóliában, sütőzacskóban sütve, római tálban grillezve, mikrohullámú

  sütőben elkészítve fogyaszthatók. A húsipari készítmények (hurka,  

  kenőmájas, párizsi, stb.) és húskonzervek (vagdalthús, májkrém,

  húskrém) gluténtartalmúak (állománymódosítóként) lehetnek, ezért

  csak a listán szereplő termékek fogyaszthatók. A Pick Szeged Rt.

  összes terméke és a Délhús Rt. Baja listán szereplő készítményei

  fogyaszthatók.

 

• Tej és tejtermékek

  Az ízesítés nélküli tej, író, túró, juhtúró fogyasztható. A natúr kefir,

  joghurt, tejföl, tejdesszert, joghurt hab, túrókrém, ízesített joghurt

  csak akkor fogyasztható, ha jelölten gluténmentes ill., ha a gyártó

  cég garantálja, hogy az Ô általa előállított termék gluténmentes. A

  sajtok szabadon fogyaszthatók, kivéve a Holland sajtok.

 

• Tojás gluténmentes, ezért tetszés szerint (főzve, sütve)

  fogyasztható.

 

• Gyümölcsök, zöldségek

  Gluténmentesek, frissen fogyasztva és gyorsfagyasztva egyaránt

  használhatók. A gyorsfagyasztott burgonya gluténtartalmú lehet,

  ezért ez nem fogyasztható. A gyümölcsök közül a zöld alma

  gluténtartalmú bevonatot tartalmazhat, de az otthon termesztett

  zöldalmát fogyaszthatja

 

• Zsiradékok

  Gluténmentesek, kivéve egyes szalonnafélék. Itt is csak a listán

  szereplők fogyaszthatók.

 

• Édesipari termékek

  Keményítőt, gabonát tartalmazhatnak, ezért csak a listán szereplő

  készítmények fogyaszthatók. Gluténmentes készítmények: pl. a

  Stollwerk termékek közül a Tibi tej és étcsokoládé, a Vadász

  szelet, a zselés szaloncukor, a Karamella Classic, stb. Nassolásra

  javasolható: rizs- és kukoricapehelyek (csak ami jelölten

  gluténmentes), otthon készített müzli, gyümölcs, olajos magvak

 

• Fűszer, ízesítő anyagok

  A zöld és száraz fűszernövények gluténmentesek. A levesporok,

  leveskockák, mártásporok, ételízesítők, fűszerkeverékek,

  fűszerkrémek, ketchup, mustár, majonéz többsége gluténtartalmú,

  ezért csak a gluténmentes termékek listáján szereplők közül lehet

  választani.

 

• Italok, élvezeti szerek

  A víz, ásványvíz, rostos és szénsavas üdítők, teák gluténmentesek,

  de a árpából készült pótkávé valamint az instant kakaó és kávé

  fogyasztása tilos. Az aromából és tiszta szeszből készült alkoholos

  italok valamint a bor és a kukoricából készült sör gluténmentes, de

  a gabonából erjesztett italok (vodka, whisky, gabonapálinka és sör)

  gluténtartalmúak, ezért fogyasztásuk tilos.

 

• Fogyókúrás porok, rostkoncentrátumok

  Búza-, vagy zabkorpát tartalmazhatnak, ezért fogyasztásuk tilos.

  Az étrend kiegészítő tabletták hordozó anyaga lehet gluténtartalmú,

  ezért csak a garantáltan gluténmentes készítmények

  fogyaszthatók.

 

Javasolható konyhatechnológiai eljárások:

A konyhatechnológiai eljárások során is biztosítani kell a gluténmentességet. A hőbehatáson alapuló eljárások közül alkalmazható a főzés, sütés, párolás. A sűrítés történhet rántással, hintéssel és habarással. Az ételek sűrítésére alkalmazható:

 

• különböző gluténmentes kenyérporok és más gluténmentes lisztek

• rizs-, kukorica-, és sárgaborsóliszt

• burgonya és kukoricakeményítő

 

Lazítás történhet rizzsel, kukoricadarával, kukoricapehellyel, szójapehellyel és más gluténmentes termékből készült darálékkal, tojássárgával (csecsemőknek 9 hó után), tojásfehérjével (csecsemőknek 1 éves kor után), élesztővel, szódabikarbónával, Danone tejföllel. A sütőpor gluténtartalmú lehet, csak a gyártók által garantált alkalmazható. Használjon patikai szódabikarbónát, garantáltan gluténmentes.

 

Javasolt ételek és italok:

Tea, citromos tea, tejes tea, csipkebogyó tea, hársfatea, tej (ízesítés nélkül), kakaó (kakaóporból), karamellás tej (otthon készült), Danone kefir, Danone kefir ital, Danone Kid varázs joghurtok, Danone Vitalinea joghurtitalok, Danone Könnyű és finom joghurtitalok, natúr gyümölcslé, gyümölcsturmix (otthon készült), limonádé, paradicsom lé, sárgarépalé, túróturmix (otthon készült), szénsavmentes ásványvíz Vaj, Delma (ízesítés nélküli), Ráma, Flóra margarin, natúr tehéntúró, túrókrém: otthon ízesíthető: köménnyel, kaporral, zöldpetrezselyemmel, póréhagymával, Danone tejföllel, Sajtok (kivéve a Holland sajtokat), sajtkrém, krémsajt, reszelt sajt, Pick felvágottak: téli szalámi, sonkaszalámi, párizsi, virsli, kenőmájas, sonkás felvágott (Délhús Rt. Baja), párizsikrém (otthon készült), főtt virsli, húspástétom, májpástétom (házi), teflonban sült rántotta, asztali gyümölcs (kivéve a zöld alma), sült gyümölcs, gyümölcssaláta, kukoricás keksz, kukoricás pogácsa, juhtúrós pogácsa, kukoricás kenyér, rizslisztes kenyér, kukorica pelyhes kenyér, kukoricalisztből készült kalács, Loprofin kenyér, Loprofin fűszeres keksz, nápolyik, csokis keksz. Otthon készült májkrém, sült hús és az ebből készülő húskrém, lesütött máj, különböző zöldségkrémek

 

Levesek:

• egyszerű, híg levesek: húsleves, csontleves májgaluskával,

  húsgombóccal, csirke és pulykaleves

• összetett híg levesek: csirkegulyás leves, hamisgulyás leves,

  zöldséges halleves, levesbetét előző

• sűrített levesek: vegyes zöldségleves, zöldbab-, zöldborsó-,

  karalábé-, karfiol-, paradicsom-, köménymag-, sóska-, rizs-,

  burgonya- és tejszínes kukoricakrémleves

• gyümölcslevesek: alma-, szilva-, körte-, meggy-, őszibarack-,

  cseresznye-, egres-, ribiszke és vegyes gyümölcsleves

• levesbetétek: gluténmentes száraztészták: cérnametélt, kiskocka,

  nagykocka, vékonymetélt, tarhonya (Gabonatermesztési Kutató

  Közhasznú Társaság termékei), kagyló, orsó, rövidcső (Barbara

  termékek), tojás, kukoricagaluska, kukoricahúsgombóc, Loprofin

  vermicelli

 

Mártások:

Besamell vagy tejmártás, sajt-, paradicsom-, sóska- és kapormártás, gyümölcsmártások: alma-, szilva-, őszibarack-, cseresznye-, egres-, és vegyes gyümölcsmártás. A mártások elkészítése során rizs ill. kukoricalisztet vagy Loprofin lisztet, ezen kívül keményítőt (kukorica vagy burgonya) használjunk.

 

Főzelékek, köretek:

• sűrített főzelékek: burgonya-, paradicsomos burgonya-, paraj-, tök-,

  zöldbab-, zöldborsó-, karalábé-, sóska- és salátafőzelék

• angolos, lengyeles, franciás vagy párolt és csőbensült főzelékek:

  spárga-, zöldbab-, zöldborsó-, karfiol-, sárgarépa-, brokkoli-,

  kelbimbó-, karalábé-, zeller- és tökfőzelék

• burgonyából készülő köretek: sós-, zöldpetrezselymes-, vajas

  burgonya, burgonyapüré, burgonyahab, hagymás burgonya

• cereáliából készülő köretek: párolt rizs, zöldséges rizs, rizibizi,

  gombás rizs, Loprofin spagetti és spirál tészta, gluténmentes

  spagetti, szélesmetélt

 

Saláták:

• nyers saláták: fejes saláta, paradicsomsaláta, céklasaláta,

  káposztasaláta, uborkasaláta, gyümölcssaláta

• főtt saláták: burgonya-, zöldborsó-, zöldbab-, cékla-, vegyes

  zöldség- és spárgafej saláta

 

Tojásételek:

kemény- és lágy tojás, kukoricás tojáslepény (omlett), tükörtojás, rántotta

 

Húsételek:

• marhahúsból készült ételek: főtt marhahús, párolt szelet, vagdalt

• borjúhúsból készült ételek: borjúbecsinált, borjúcomb sütve,

  borjúmáj roston, borjúsült, borjúrizottó, párolt borjúszelet, vagdalt

• sertéshúsból készült ételek: sertéssült, párolt sertésszelet,

  rostonsült sertésszelet, alufóliában ill. grillezett sertésszelet,

  tejfeles-, gombás-, zöldséges-, paradicsomos sertésszelet,

  sertésmáj roston, töltött sertéshús ételek: töltött tök, karalábé-,

  paprika-, cukkini

• szárnyasokból készült ételek: csirkebecsinált, sült csirke (sütőben,

  grillben, alufóliában), töltött csirke, párolt csirke, csirkerizottó,

  petrezselymes rizses csirke, zöldséges rizses csirke,

  pulykabecsinált, párolt pulykamell, gombás pulykaragu, zöldséges

  pulykaragu

• halakból készült ételek: főtt hal, zöldséges főtt hal, rostonsült hal,

  párizsi halszelet teflon serpenyőben

 

Tészták, édességek:

• gyúrt tészták: diós-, mákos-, sajtos-, káposztás metélt

  (gluténmentes tésztából), Loprofin spagetti, spirál tészta

• kevert tészták: tojásos galuska, palacsinta (Loprofin liszt,

  kukoricaliszt, rizsliszt)

• felvert tészták: Loprofin lisztből vagy kukoricalisztből készült piskóta

  ill. piskótatekercs

• kelt tészták: Loprofin kenyér, kukoricás kenyér, rizslisztes kenyér,

  kalács kukoricalisztből, rizslisztes diós-almás lepény,

  kukoricalisztes pizza, prósza

• omlós tészták: sajtos keksz, kukoricalisztes teasütemény, almás

  lepény, darált keksz, Loprofin nápolyik, fűszeres keksz, csokis

  keksz

• pudingok, felfújtak: Fe-Mini pudingporból: vanília, málna, eper és

  mangó ízű, rizsfelfújt

 

Gyümölcskészítmények:

Asztali gyümölcsök, kompótok, befőttek, sült gyümölcsök, gyümölcssaláták, gyümölcspüré, gyümölcsturmix (házi), limonádé, kivéve: zöld alma

 

Tilalmak:

• búzaliszt és a belőle készült termékek: búzapehely, búzadara,

  búzacsíra, búzakorpa, zsemlemorzsa

• zabpehely, zabkorpa

• árpapehely, árpaliszt

• rozsliszt, rozspehely, rozskenyér, rozscipó

• húsipari készítmények, amelyek gluténtartalmúak

• instant kakaópor és kávé

• zöld alma, gyorsfagyasztott burgonya

• sütemények, kekszek, csokoládék, cukorkák, rágógumik, amelyek

  nem gluténmentesek

• levesporok, leveskockák, mártásporok, fűszerkrémek, mustár,

  majonéz, ketchup

• Holland sajtok

• vodka, whisky, sör

• fogyókúrás porok, rostkoncentrátumok

 

A klinikai tápszerek helye a lisztérzékenység diétájában

A klinikai tápszerek garantáltan gluténmentesek, klinikailag tejcukormentesek, így biztonságosan fogyaszthatók. Tartalmazzák azokat a tápanyagokat, vitaminokat, ásványi anyagokat és nyomelemeket amiben a szervezet hiányt szenvedhet. Ezzel együtt változatosabbá teheti a diétát. Kellemes ízűek, kisétkezésként illetve az ételkészítéséhez használhatja fel a tápszereket. A betegség végleges diagnózisához sokféle és hosszú idejű vizsgálatok kellenek, melyek alatt folyamatosan romolhat a beteg állapota. Ennek elkerüléséhez is megfelelő a klinikai tápszerek használata. A Nutridrink kisétkezésként illetve reggelire tejes ital helyettesítésére alkalmazható. Alapját képezheti különböző ízesítésű turmixoknak is. Könnyen kezelhető, praktikus csomagolású, bárhová magunkkal vihetjük. Lehűtve, és kortyolgatva fogyasztva a legfinomabb. Különböző ízekben kapható, mindenki megtalálhatja a számára ízletes készítményt. Állandó összetétele biztosítja, hogy diéta hibát nem követhetünk el vele. Naponta 1-3 doboz javasolt. A Nutrison por könnyen oldódó, semleges ízű, teljes értékű tápszerpor. Édes és sós ételekhez egyaránt keverhető. Ízesítve önálló italként fogyasztható, s az ételek is jól dúsíthatók vele. Dúsításhoz 1-3 adagolókanálnyi javasolt. A tápszerport kevés langyos vízzel keverje simára, majd utána tegye a már elkészült ételbe.

 

Mintaétrend

1. nap

• Reggeli:

  csipkebogyó tea, gluténmentes kenyér, PICK párizsi, Delma

  margarin, paprika

 

• Tízórai:

  vaníliás Nutridrink

 

• Ebéd:

  zellerkrém leves, párolt natúr sertésszelet, paradicsomos

  kelbimbó (1), limonádé

 

• Uzsonna:

  barackos túróturmix

 

• Vacsora:

  töltött karalábé, gyümölcslé

 

2. nap

• Reggeli:

  kakaó Nutridrinkbôl, gluténmentes kenyér, margarin, Eidami sajt,

  jégsaláta

 

• Tízórai:

  körte

 

• Ebéd:

  karfiolleves pulykaragu, puliszka (2), uborkasaláta

 

• Uzsonna:

  almakompót

 

• Vacsora:

  tej, rántotta, gluténmentes kenyér, póréhagyma

 

3. nap

• Reggeli:

  tej 1,5 %-os 2 dl, gluténmentes kenyér, sonkás felvágott

  (Délhús Rt. Baja), paradicsom

 

• Tízórai:

  Danone joghurt

 

• Ebéd:

  paradicsomleves (rizsliszttel elkészítve), roston sült hal, párolt rizs,

  céklasaláta

 

• Uzsonna:

  epres Nutridrink

 

• Vacsora:

  zöldborsófôzelék, virsli, narancslé

 

Receptek (1 személyre)

 

1. Paradicsomos kelbimbó

hozzávalók:

100 g kelbimbó

10 g sűrített paradicsom

2 g paprikakrém

citromlé, cukor, metélőhagyma, só, petrezselyemzöld

 

készítés:

A sűrített paradicsomot simára keverjük 2 dl vízzel, belerakjuk a fűszereket, ízesítjük. A kelbimbót enyhén sós vízben puhára főzzük, majd leöntjük a paradicsomos öntettel. Ízlés szerint reszelt sajttal is tálalhatjuk.

 

2. Puliszka

hozzávalók:

60 g kukoricaliszt

10 g margarin

(sajt, vöröshagyma, juhtúró...)

 

készítés:

A kukoricalisztet 200 ml forró, sós vízbe állandó keverés közben lassan beleszórjuk. Kevergetve 20 percig főzzük, majd olvasztott margarinba mártott kanállal galuskákat szaggatunk belőle. Tűzálló tálba tesszük, majd a tetejét ízlés szerint megszórhatjuk, reszelt sajttal, pirított hagymával, juhtúróval.

 

Bővebb információ: +36 30 377-2409 vagy czuczai.gabriella@gmail.com