Purinszegény étrend

A diéta célja:

A purin-anyagcserezavar rendezése megfelelő étrend adásával. Az étrendnek azt a célt kell szolgálni, hogy a húgysavképződést a lehetőségekhez képest megakadályozza. Az élelmiszerek kiválasztásakor és elkészítésekor figyelembe kell venni az ételek purintartalmát és a magasabb purintartalmú élelmiszereket ki kell hagyni az étrendből. A napi étkezést helyes úgy összeállítani, hogy 200 mg purinnál többet ne tartalmazzon.

A diétában a zsiradékok mennyiségének mérséklése is lényeges. A szénhidrátban gazdag táplálékoknak purin-ürítő tendenciája van, a zsírok viszont köszvényes rohamot provokálnak.

A kávé, tea, kakaó úgy bomlik le a szervezetben (a methylxanthin methyluráttá metabolizálódik), hogy nem rakódnak le köszvényes tophusokban, tehát nem kell a beteget megfosztani az élvezetüktől.

 

 

Étrendre vonatkozó tanácsok:

 

• Helyes étkezéssel a húgysav lényegesen csökkenthető.

• Purinban gazdag étrend ronthatja a beteg állapotát, ezért a magas

  purintartalmú ételeket kerülni kell.

• Minden bő étkezés káros (naponta többször keveset).

• Szeszesital fogyasztása káros!

• Bő folyadékfogyasztás ajánlatos: gyümölcslevek, limonádé, stb.

• Gyümölcsnapok, nyersnapok jó hatásúak (ekkor napi 1-2 kg

  gyümölcs és salátafélék fogyasztása többszöri elosztásban)

• Az élesztő purintartalma miatt kevés élesztős tésztát fogyasszon!

• Tea, kávé, kakaó purinban gazdag, de a fent említettek miatt:

  gyengébb főzet nem árt.

• Napi 50-60 g fehérjénél többet ne fogyasszon, ez a húsok

  fogyasztásának mérséklésével könnyen betartható

• Gyengén alkalikus vegyhatású ásványvizek ivása hasznos: Pl.:

  Balfivíz, Salvusvíz.

• A naponta fogyasztható zsiradékmennyiség: 50-60 g. Az

  ételkészítéshez lehetőleg olajat, Ráma margarint használjunk.

  Teflonedény, kukta, alufólia használata célszerű. Tejföl, tejszín, vaj

  csak ízesítésre: habarásra: tej+kefirt használjunk.

Bővebb információ: +36 30 377-2409 vagy czuczai.gabriella@gmail.com